Poľský jazyk

Poľské slovíčka, ktoré neznamenajú, to čo si myslíte, že znamenajú alebo by mali znamenať.

 

Ak sa vás bude Poliak pýtať na drogu, nevolajte políciu – znamená, to, že sa vás pýta na cestu :)

 

 

Ak vás policajt zastaví na drogách – cestách za vysokú rýchlosť a pohrozí, že budete musieť całować, peňaženku nevyberajte, całować totiž znamená bozkávať sa.

V poľských potravinách určite nepoužívajte zdanlivo vhodné slovo czerstwy. Znamená totiž presný opak – starý, zatuchnutý. Ak chcete niečo čerstvé odporúčame použiť slovo świeży.
Ak v Poľsku dostanete chuť jahody a budete si pýtať jagody dostanete čučoriedky.

 

 

Na lyžovačke na poľskej strane Tatier sa určite nehádajte, keď vám budú krvopotne vysvetľovať, že balwany sa dajú stavať iba v zime. Balwan je v preklade snehuliak.

 

 

Ak zachytíte úryvok konverzácie, kde sa Jerzy chváli Łukaszovi, že mu sopel visí až po zem, vreckovky pokojne nechajte vo vrecku. Sopel je rozkošné poľské pomenovanie pre cencúľ.

Ak sa vás budú v Poľsku pýtať, či ste panna, nemusíte sa červenať, v Poľsku sa vás totiž pýtajú na vaše pohlavie.

 

 

Ak ženu svojho srdca oslovíte laska, môže si pomyslieť, že je čas trošku pribrať. To, čo u nás vyjadruje najhlbší z citov, v poľštine znamená palica.

 

 

Ak sa vás Poliak pýta, kde mieszkas, no vy nemeškáte a len nechápavo krútite hlavou. Poliak sa len snaží zistiť, kde bývate.

 

 

Notoricky známe slovíčko szukać pozná asi každý  Ale pre tých, ktorí zhrozene pozeráte, szukać znamená hľadať.

Ak ste niekedy počúvali rozhovor dvoch Poliek o tom, že ich ratolesti v detskom kútiku po sebe hádžu piłky, nejde o novú žonglérsko-fakírsku módu. Piłka totiž v preklade znamená lopta.

Ak sa na vlakovej stanici v Poľsku opýtate na odchody, asi by sa na vás pozerali prinajmenšom divne, alebo vás pošlú na západ, teda záchod. Odchody sú totiž v preklade exkrementy.

Dajte si pozor na slovíčko frajer v poľštine to vôbec neznamená to, čo v slovenčine, význam toho slova je niečo podobné ako u nás v slovenčine “lúzer”.

 

 

Ak si v Poľsku budete chcieť kúpiť tlač, zamierte do stánku s názvom PRASA teda PRESS.

Vytvorené dňa: 09. May 2024