Holandský jablkový koláč

V Jazykovej škole VaV spoznávame svet nielen prostredníctvom “jazykov”, ale aj cez naše “bruchá” :) Každý štvrtok si pripravujeme zaujímavý recept z krajín, ktorých jazyk u nás v Jazykovej škole VaV učíme.
Dnes si upečieme sladkú pochúťku z HOLANDSKA:

Holandsky kolac

 

Na začiatok niekoľko zaujímavostí o holandskej kuchyni.

V spojitosti s Holandskom väčšine z nás napadnú syry, tulipány, dreváky a veterné mlyny. No Holandsko je aj krajina poľnohospodárov, kvalitnej zeleniny a chleba, ktorý holanďania konzumujú takmer so všetkým.

V podstate je holandská kuchyňa celkom jednoduchá a menila sa v závislosti od obdobia akým Holandsko prechádzalo. V období kolonialného Holandska bola kuchyňa bohatšia a korenistejšia, kvôli koreninám, ktoré sa do Holandska v tom čase privážali, no krajina zažila aj chudobnejšie obdobie, kedy Holanďanov z biedy vytrhli ich známe tulipánové cibule, z tejto zdanlivo jednoduchej zeleniny je dnes v Holandsku veľmi obľúbená pochúťka s názvom - “Samppot”, ktorá sa pripravuje takto: Potrebujeme 2 kg tulipánových cibúľ, 2 kg zemiakov, 4 kg červenej kapusty. Cibule sa uvaria zvlášť približne 7 minút a zemiaky spolu s kapustou. Z toho sa potom vytvorí stamppot, čo znamená všetko spolu roztlačiť a zmiešať :)

My sme sa rozhodli, že z ponuky rôznych tradičných holandských jedál si pripravíme lahodný jablkový koláč :)

Čo potrebujeme?

Cesto:

  • 200 g studeného rastlinného tuku Hera
  • 300 g hladkej múky + trochu navyše na pomúčenie pracovnej plochy
  • 125 g cukru
  • 1 vaječný žĺtok

Náplň

  • 75 g hrozienok
  • 25 g vlašských orechov (2 ½ lyžice)
  • 6 jabĺk (cca 1 kg)
  • 15 g cukru (1 ½ lyžice)
  • 10 g skořice (2 lyžičky)
  • 15 g strúhanky ( 2 lyžice)

Príprava:

Rúru predhrejeme na 175°C. Rozkrájame Heru na malé kúsky. Presejeme múku a soľ do veľkej misy. Pridáme kúsky Hery, cukru a vaječné žĺtky. Všetko zmiešame dokopy a vypracujeme pevné kompaktné cesto, ktoré potom zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.

Do misky dáme hrozienka a zalejeme vlažnou vodou, necháme ich tak 10 minút. Potom ich precedíme a osušíme. Orechy nasekáme nahrubo. Olúpeme jablká, odstránime jadrovník a nakrájame ich na tenké mesiačiky. Zmiešajme plátky jabĺk s cukrom, škoricou, hrozienkami a orechami. Pomúčime si pracovnú plochu a vyvaľkáme 2/3 cesta do tenkej vrstvy (kruh cca 3 cm). Cesto vložíme do otváracej okrúhlej pečúcej formy vyloženej papierom na pečenie (keď sa cesto pretrhne, cesto prstami zatlačíme k sebe). Cesto posypeme strúhankou a potom do formy na cesto dáme jablkovú zmes. Vyvaľkáme do tenka zostávajúcu 1/3 cesta, rozkrájame ho na 1 cm široké pruhy, ktoré cez seba rozprestrieme na koláč tak, aby tvorili mriežku. Konce pruhov pevne zatlačíme do okraja koláča. Pečieme v predhriatej rúre 40-50 minút. Koláč necháme ešte 10-15 minút vo forme a potom odstráňme okraj formy na pečenie. Rozkrájame koláč (teplý alebo studený) na 12 kúskov.

Je aj niekoľko variánt ingrediencií: môžeme pridať pár lyžíc hrozienok, nasekaného sušeného zázvoru alebo sušených brusníc. Vlašské orechy môžeme nahradiť pistáciami, mandľami alebo pekanovými orechmi.

 

VaV TIP:

Cesto potrieme rozšľahaným vajcom tesne pred pečením, aby sa nám koláčik krásne “leskol”. Namiesto strúhanky môžeme tiež použiť 2-3 lyžice pudingového prášku.

 

Prajeme dobrú chuť :)

 

Vytvorené dňa: 19. Apr 2024