Tekvicové risotto z hokkaido tekvice

Po sviatkoch je dobré si dopriať niečo zdravšie :)
Poďme si teda pripraviť lahôdku v podobe talianskeho rizota z hokkaido tekvice.

Tekvicové risotto

 

Čo potrebujeme?

  • tekvica hokkaido 200 g
  • ryža arborio 200 ml
  • biele suché víno 100 ml
  • zeleninový vývar 1 PL
  • tekvicový olej
  • muškátový oriešok
  • biele mleté korenie
  • čerstvý tymián
  • petržlenová vňať
  • maslo
  • parmezán
  • tekvicové semienka
  • soľ

Príprava:

Dobré a chutné talianske jedlo je známe čerstvými a kvalitnými surovinami, aj keď všetko sa dá nahradiť ;) napríklad namiesto tekvicového môžeme použiť olivový olej a podobne, ale čo by sa nemalo zamieňať je ryža, na risotto treba použiť kvalitnú ryžu špeciálne určenú na risotto. U nás je dostupná ryža Arborio.

Tekvicu hokkaido umyjeme, prekrojíme, vyberieme dužinu a nakrájame. Hokkaido sa nešúpe, varíme ju aj so šupou. 1/3 hokkaida nakrájame na malé úhľadné kocky, zbytok nasekáme na väčšie kocky. Na troche tekvicového alebo slnečnicového oleja urestujeme nadrobno nakrájanú tekvicu, pridáme čerstvý (sušený) tymián, mierne osolíme, okoreníme bielym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Restujeme pokiaľ nie je tekvica mäkká ale pozor nie rozvarená, restujeme cca 10 minút. Druhú časť tekvice uvaríme, vodu zlejeme (nie všetku) a rozmixujeme, pridáme zeleninový (alebo kurací) vývar na rozriedenie. Na risotto si pripravíme: ryžu Arborio, biele suché víno, tekvicové pyré rozriedené zeleninovým (alebo kuracím) vývarom.

Na oleji orestujeme suchú ryžu (ryža Arborio sa nepreplachuje), pridáme tymián a zalejeme bielym vínom. Miešame až sa víno čiastočne odparí a čiastočne vstrebe do ryže a začneme po troche pridávať tekvicové pyré, stále miešame. Risotto treba stále miešať, pretože má tendenciu prihorieť. Pyré prilievame pokiaľ sa ryža neuvarí, nemala by byť rozvarená. Trvá to asi 30 minút. Hotovú ryžu odstavíme pridáme kúsok masla a za hrsť parmezánu. Pridáme orestovanú tekvicu, petržlenovú vňať a premiešame.

 

VaV TIP:

Pre dokonalý look na tanieri a zmyselnú chuť - posypeme risotto tekvicovými semiačkami a nastrúhaným parmezánom.

 

Prajeme dobrú chuť :)

 

Vytvorené dňa: 29. Nov 2021