Vianočné menu u nás a vo svete

Vianoce so sebou prinášajú mnoho tradícií, ktoré sa odrážajú aj v štedrovečernom menu :)
Pozrime sa spoločne na to, čo na sviatky nesmie chýbať na stole u nás a v rôznych kútoch sveta.

SLOVENSKO

ochutnajte

 

Slovenská tradičná štedrá večera prešla oproti minulosti výraznými zmenami.
Kým v minulých dobách dominovali najmä jedlá, ktorým sa pripisovala sila prírody (išlo o jedlá z obilnín, strukovín, ktoré pre našich predkov znamenali hojnosť, taktiež nemohla chýbať kapusta a veľmi často sa využíval cesnak a mak), v dnešnej dobe na štedrovečernom stole dominujú ryby a iné morské príšerky. Vernosť tradíciám sa stále zachováva konzumovaním kapustnice a zemiakového šalátu, no pomaly sa vytráca symbolika našich prarodičov.

 

ČESKÁ REPUBLIKA

ochutnajte

 

V Českej republike sú Vianoce a teda aj štedrá večera podobná slovenskej. Celá rodina sa od rána postí, aby večer jej členovia uvideli „zlaté prasiatko“ v podobe šošovicovej, zemiakovej alebo rybacej polievky, mäsových pokrmoch alebo ryby či vianočky.

 

POĽSKO

ochutnajte

 

V Poľsku sa prelína oslava Vianoc s tradíciami pravoslávnej cirkvi. Na štedrovečernom stole bývali kedysi hlavne ryby a špeciálny biely chlieb alebo žemle. Dnes sa v Poľsku podáva tradičná hustá polievka - boršč z červenej repy, alebo kapustnica s hríbmi či rybacia polievka. Štedrovečernou rybou je sleď alebo jeseter, podávať sa môže aj pečený moriak. Ako dezert sa na stole objavujú makovo-medové sušienky alebo baba (sladký pečený uzol so škoricou). Tradičným pokrmom sú tiež makové pupáky.

 

MAĎARSKO

ochutnajte

 

Podľa starých tradícií sa v Maďarsku na Štedrý večer podáva pečená hydina a súčasťou hostiny sú makové opekance alebo škoricovo čokoládová vianočka. V mnohých maďarských rodinách začínajú Vianoce tiež upečením tradičného svätoštefanského koláča v prvú adventnú nedeľu, ktorý musí vydržať až do Troch kráľov. Štedrovečerná večera začína pohárikom nového vína a slávnostným prípitkom. Typické je halászlé, rybacia polievka, ktorá musí byť patrične pikantná. Nasleduje smažená ryba, najčastejšie kapor so zemiakovým šalátom.

 

RAKÚSKO

ochutnajte

 

Pre Rakúšanov začínajú Vianoce zahájením slávnych viedenských trhov, kde voňajú pečené gaštany, ochutnávajú sa klobásy, pije sa varené víno a punč. V Rakúsku sa pečú štóly, tradičné vianočky, ktoré sa nechávajú dlhú dobu uležať. Najobľúbenejším jedlom na Štedrý deň sú ryby a hydina na všetky spôsoby, ale i bravčové rezne.
Na sviatočnom stole v Rakúsku nesmie chýbať polievka s pečeňovými knedličkami a vyprážaný bravčový rezeň so zemiakovým šalátom, ryby, ale aj zajac a sladká kukuričná kaša s hrozienkami a jablkami poliata čerešňovým likérom. Po dobrom jedle prichádza na rad domáca bábovka a káva.

 

NEMECKO

ochutnajte

 

V Nemecku sa štedrovečerné jedlá dosť výrazne odlišujú podľa jednotlivých oblastí. Niekde obľubujú varenú šunku, inde zasa rybu so šalátom alebo zemiakmi.
Obľúbeným pokrmom je hus, kačka alebo moriak. V Nemecku se tradične podávajú sladké kompóty a zaváraniny. V niektorých severných oblastiach obľubujú pečenú klobásku. Pre nás tradičného kapra jedávajú len v Bádensku Wurttembersku, inde dávajú prednosť pstruhom a úhorom.

 

FRANCÚZSKO

ochutnajte

 

Vo Francúzsku sa oslavuje štedrý večer 25. decembra. Francúzi sú povestní vyberanou kuchyňou a tak je sviatočná večera skutočnou hostinou. Ako predkrm sa podávajú ustrice a biele klobásy alebo slimáky a rybacia polievka. Na štedrovečernom stole sa tradične objavuje pečený moriak s gaštanovou plnkou alebo slimačou pastou a kurčatá so zeleninovým šalátom, ale tiež pečená hus. Nechýbajú mušle, kaviár, losos, žabie stehienka, na záver sa podáva niekoľko druhov syra. Zo sladkých dezertov sa servíruje trufle z čokolády a z ďatlí, koláč so smotanou, roláda a čokoládové salámy.

 

ANGLICKO

ochutnajte

 

V Anglicku sa štedrý večer podobne ako vo Francúzsku oslavuje 25. Decembra, kedy sa neobídu bez plneného moriaka, vianočného slivkového pudingu flambovaného rumom alebo brandy. Na rozdiel od nás pudingu ten ich obsahuje zmes orieškov, vajíčok, cukru, strúhanky, citróna, rumu a sliviek.

 

TALIANSKO

ochutnajte

 

V Taliansku je zvykom sa na Štedrý deň postiť až do polnoci, kedy idú všetci na omšu do kostola. Až potom to vypukne a začne sa pravé hodovanie. K najobľúbenejším špecialitám patrí pečený úhor, v niektorých talianskych regiónoch plnená morka či pečené jahňa.

 

ŠPANIELSKO

ochutnajte

 

Štedrá večera sa začína polievkou z morských plodov a tapasom s rôznymi druhmi syra a zeleninou. Ako hlavný chod sa podáva úhor, kráľovské krevety a pečené ryby s prílohou z bielej špargle. Ako dezert sa servírujú marcipánové sušienky alebo vyprážané hranolčeky obaľované v cukre a škorici, tzv. churros. Všetko zapíjajú šampanským Cava.

 

RUSKO

ochutnajte

 

Štedrý deň je obyčajným pracovným dňom. Vianoce sú až 6. a 7. januára podľa pravoslávneho kalendára. Počas novoročného sviatku sa podáva bravčové pečené s chrenom alebo moriak s pohánkovou kašou. Zo sladkých jedál je najobľúbenejší medový perník. Nesmie chýbať slané pečivo, nakladané uhorky, zelenina a vodka. Počas vianočných sviatkov sa podávajú bezmäsité pokrmy a ryby. Obľúbené sú plnené taštičky z kysnutého cesta s plnkou zo zemiakov, ryže, kapusty alebo húb. Tradičným chodom je častokrát nákyp z pšeničných zŕn s mandľami, hrozienkami, makom, slivkami a cukrom.

 

USA

ochutnajte

 

V Amerike je pravdepodobne najčastejším štedrovečerným chodom plnený moriak s gaštanovou, resp. chlebovou plnkou, brusnicovou omáčkou, sladkými zemiakmi, zemiakovou kašou a tekvicová torta sa zapíja horúcim vianočným punčom.

 

KUBA

ochutnajte

 

Na Kube si Vianoce nedokážu predstaviť bez dusených čiernych fazúľ, bravčového stehna a smažených banánov.

 

ARGENTÍNA

ochutnajte

 

Argentínčania na štedrú večeru pripravujú slávnostnejšiu hydinovú pečienku z páva, ktorého perie zdobí aj sviatočný stôl, prestretý v záhrade pod šírim nebom.

 

AUSTRÁLIA

ochutnajte

 

Austrálčania majú podobné menu ako v Amerike či Anglicku s tým rozdielom, že počas vianočného obdobie je na tejto strane zemegule leto, a tak vianočná hostina prebieha na pláži vo forme pikniku. Pochutnávajú si tiež na melóne, chladenom ovocí, zeleninových šalátoch alebo obložených studených misách. Potrpia si aj na presladené zákusky a torty. To všetko zapíjajú austrálskym pivom alebo vínom, resp. ovocnými šťavami.

 

BARZÍLIA

ochutnajte

 

V Brazílii sú na tom asi podobne, akurát, že štedrá večera obsahuje nielen pečeného moriaka, zákusky či ovocie, ale aj morské ryby.

 

Vytvorené dňa: 23. Apr 2024