Šošovicová polievka na Vianoce? Prečo nie :)
Každý štvrtok vám prinesieme jeden zaujímavý recept z krajín, ktorých jazyk u nás v jazykovke učíme :)
Keďže sa blížia Vianoce, a tie by mal oslavovať každý doma so svojou rodinou, tak aj my ostaneme doma = na Slovensku a pripravíme si namiesto tradičnej kapustnice netradičnú šošovicovú polievku z tradičnej šošovice :)
Čo potrebujeme?
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 pikantnú paprikovú klobásu
- 1 šálku červenej šošovice
- 1 konzervu krájaných rajčín
- 1 l zeleninového/slepačieho bujónu
- soľ
- korenie
- čili
Príprava
Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu a dva strúčiky cesnaku. Pridáme pikantnú paprikovú klobásu, ktorú sme nakrájali na kocky. Podľa chuti pridáme čili. Počkáme, kým klobása pustí šťavu a cibuľa nezmäkne. Pridáme jednu šálku červenej šošovice. Tento druh nemusíme namáčať ani preplachovať. Ochutíme soľou a korením, pridáme celú konzervu krájaných rajčín a zalejeme litrom zeleninového alebo slepačieho vývaru. Varíme asi 15 minút, kým šošovica nie je mäkká. Ale pozor, ak sa varí príliš dlho, rozvarí sa a stratí oranžovú farbu.
VaV TIP
Šošovica podľa ľudovej povery má priniesť peniaze. Nezabudnite si preto pár zrniek šošovice schovať aj pod tanier, aby ste boli bohatí celý rok :)
Prajeme dobrú chuť :)