Tradičný Bavorský jablkový koláč - Apfelkuchen

Každý štvrtok vám prinesieme jeden zaujímavý recept z krajín, ktorých jazyk u nás v jazykovke učíme :)
Tentokrát si spravíme úžasný jablkový koláč, ktorý je pôvodom z Nemecka, konkrétne z Bavorska.
Tak teda, ak máte ešte nejaké tie jabĺčka v zálohe smelo sa pustite do pečenia :)

ochutnajte

 

Čo potrebujeme?

Cesto:

  • 150 g maslo mäkké
  • 150 g cukor kryštálový
  • 250 g múka hladká
  • 1/2 bal. prášok do pečiva
  • 1 vajce

Plnka:

  • 7 - 8 ks jablká
  • 1/2 ks citrón
  • 150 g cukor kryštálový
  • 1 ks cukor vanilkový
  • 2 ks - 74g prášok pudingový vanilkový
  • 600 ml smotana na šľahanie

Príprava:

Suroviny na cesto zmiešame mixérom alebo aj v rukách. Dáme do vymastenej tortovej formy (28 cm), a vytiahneme aj na boky.

Jabĺčka očistíme, nakrájame na drobnejšie, premiešame so štavou z pol citróna a rozdelíme na cesto.
Do hrnčeka dáme smotanu, cukor, vanilkový cukor a vanilkový pudingový prašok. Uvaríme puding.
Uvarený horúci puding nalejeme na jabĺčka, rozotrieme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov, 60 - 70 minút.
Upečený koláč poprášíme cukrom a podávame ešte teplý.

 

Prajeme dobrú chuť :)

 

Vytvorené dňa: 19. Apr 2024