Tradičný Bavorský jablkový koláč - Apfelkuchen
Každý štvrtok vám prinesieme jeden zaujímavý recept z krajín, ktorých jazyk u nás v jazykovke učíme :)
Tentokrát si spravíme úžasný jablkový koláč, ktorý je pôvodom z Nemecka, konkrétne z Bavorska.
Tak teda, ak máte ešte nejaké tie jabĺčka v zálohe smelo sa pustite do pečenia :)
Čo potrebujeme?
Cesto:
- 150 g maslo mäkké
- 150 g cukor kryštálový
- 250 g múka hladká
- 1/2 bal. prášok do pečiva
- 1 vajce
Plnka:
- 7 - 8 ks jablká
- 1/2 ks citrón
- 150 g cukor kryštálový
- 1 ks cukor vanilkový
- 2 ks - 74g prášok pudingový vanilkový
- 600 ml smotana na šľahanie
Príprava:
Suroviny na cesto zmiešame mixérom alebo aj v rukách. Dáme do vymastenej tortovej formy (28 cm), a vytiahneme aj na boky.
Jabĺčka očistíme, nakrájame na drobnejšie, premiešame so štavou z pol citróna a rozdelíme na cesto.
Do hrnčeka dáme smotanu, cukor, vanilkový cukor a vanilkový pudingový prašok. Uvaríme puding.
Uvarený horúci puding nalejeme na jabĺčka, rozotrieme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov, 60 - 70 minút.
Upečený koláč poprášíme cukrom a podávame ešte teplý.
Prajeme dobrú chuť :)