Španielska paella
Každý štvrtok vám prinesieme jeden zaujímavý recept z krajín, ktorých jazyk u nás v jazykovke učíme :) Tentokrát sa vyberieme do slnečného a temperamentného Španielska a pripomenieme si leto týmto skvelým receptom. Ukuchtíme si španielsku paellu.
Dôležitú úlohu v španielskej kuchyni zohráva ryža, ktorá je základom známej pochúťky paelly. Patrí k typickým a charakteristickým špecialitám a zároveň sa považuje za národné jedlo reprezentujúce temperamentné Španielsko po celom svete. Paella je ryžové jedlo, ktoré vzniklo v jeho súčasnej podobe v polovici 19. storočia vo Valencii na východnom pobreží Španielska.
Názov paelly je odvodený z varnej nádoby, paellon, v ktorej sa pripravuje. Najčastejšie je vyrábaná zo železa, v súčasnosti skôr z nerezovej ocele. Základňa je plochá, má kruhový tvar a rúčky po oboch stranách.
Paella sa v dnešnej dobe pripravuje v každej oblasti Španielska s použitím akejkoľvek zložky, dobre kombinovateľnej s ryžou.
Ale už poďme variť ;)
Čo potrebujeme?
- cibuľa 2ks
- cesnak 3 strúčiky
- olivový olej 4lyžice
- olúpané paradajky 2 hrnčeky
- pikantná údená klobása (napr. choriso) 1ks cca 100g
- paprika červená/zelená 2ks
- kuracie prsia 2ks
- guľatozrnná ryža na paellu, najlepšie calasparra 1kg
- biele víno najlepšie sladšie – malaga 2-30 hrnčeky
- voda cca 1l
- šafran štipka
- biele párky 100g
- kalamáre 500g
- mušle 300-400g
- tigrie krevety 500g
- langustíny celé 500g
- nakladaný citrón (mesiačiky citróna presypané cukrom a soľou v pomere 2:1)
- citrón
- petržlenová vňať
- zelený hrášok 1 hrnček
- čierne korenie
- soľ
Príprava:
Nakrájame cibuľu, cesnak a dáme na veľkú panvicu na rozpálený olivový olej. Pridáme nakrájané paradajky, na kolieska pokrájanú klobásu a na plátky nakrájanú papriku bez žiliek. Potom nakrájame kuracie prsia na plátky, osolíme a pridáme prepláchnutú ryžu. Zalejeme bielym vínom a vodou. Potom zakryjeme pokrievkou a necháme asi 15 minút dusiť.
Šafran pred použitím ohrejeme, aby sa z neho uvoľnila aróma a chuť (pozor, aby sa nepripálil). Potom ho dáme do vlažnej vody a pridáme k paelle.
Pridáme na kolieska pokrájané biele parky, okoreníme a môžeme ešte pridať menšie množstvo vody.
Kalamáre očistíme nožom – stiahneme z nich blanku, rozkrojíme a ak sa vo vnútri nachádzajú „tyčinky“, tak ich odstránime. Nakrájame ich na tenšie pásiky a taktiež pridáme do paelly.
Zamiešame a na záver pridáme mušle, tigrie krevety, langusty a nakladaný citrón.
Pokvapkáme citrónom, osolíme, okoreníme, priklopíme a varíme kým sa mušle neotvoria cca. 5-6 minút.
Keď budú mušle otvorené, posypeme paellu nasekanou petržlenovou vňaťou a hráškom.
Nakladané citróny
- citróny 4ks
- cukor 100g
- soľ 100g
Citróny nakrájame na štvrtiny, vyberieme z nich semienka a vykrojíme bielu stredovú časť. Vo vrstvách ich naukladáme do pohára a zasypeme rovnomerne soľou a cukrom. Uchovávame v chlade.
Citróny púšťajú šťavu, ktorá sa dá použiť do šalátov, do rizota alebo napríklad k morským plodom. Do jednotlivých pokrmov (napríklad do stredomorskej paelly) môžete pridať celý kúsok naloženého citrónu.
Prajeme dobrú chuť :)