Crêpe Suzette

Každý štvrtok vám prinesieme jeden zaujímavý recept z krajín, ktorých jazyk u nás v jazykovke učíme :)
Tentokrát nakukneme do francúzskej kuchyne a spravíme si úžasné plnené palacinky Crêpe Suzette. Keď ich ochutnáte nebudete sa ich vedieť dojesť :)

Crepes (druh francuzskej tenkej palacinky ) patrí k bežným jedlám francúzskej kuchyne. Ich príprava je jednoduchá a môžu byť podávané na akýkoľvek spôsob. Každá francúzska rodina si pečie svoje crepes podľa vlastnej fantázie.

La Chandeleur slávi vo Francúzsku 2.februára, je to špeciálna tradícia, pri ktorej sa v každej francúzskej domácnosti podávajú k večeri slávne crepes.
Táto stará tradícia pochádzajúca z čias Rimanov, z obdobia žatvy a úrodnosti. Crepes Francúzom pripomínajú teplo a slnko, ktoré príde čoskoro a ktoré umožní bohatú žatvu.

 

Crêpe Suzette

 

Čo potrebujeme?

  • 100 g hladkej múky e
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica krupicového cukru
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 300 ml mlieka
  • Rastlinný olej / maslo na potretie panvice
  • 2 lyžice piva

Karamel:

  • 100 g masla
  • 2 lyžice váječného koňaku (Curacao)
  • 100 g hnedého cukru
  • 150 ml pomarančovej šťavy
  • 2 lyžičky pomarančovej kôri
  • 1 lyžička citrónovej kôri
  • 3 lyžice pomarančového likéru

Príprava:

Múku preosejeme so soľou do misky, vsypeme cukor. V strede urobíme dierku a vlejeme do nej vajce, olej a 2 lyžice mlieka. Vareškou urobíme cesto do hladka. Pomaly prilievame ďalšie mlieko a stále miešame, aby nám zmes ostala hladká. Potom vlejeme, už nemusíme tak pomaly, vliať zvyšok mlieka. Výsledná zmes by mala pripomínať 12 % smotanu. Na konci môžeme priliať pivo.

Rozohrejeme si panvicu, najlepšie o priemere 15 cm, čo zodpovedá klasickému priemeru palaciniek. Cesto na panvicu nalievame najlepšie naberačkou (stačí 2 a 1/2 lyžice cesta). Hneď, keď palacinka zozlatne, čo trvá asi 15 sekúnd, ju obrátime a opekáme z druhej strany, až kým na nej nebudú typické hnedé bublinky. Palacinku necháme sklznúť na tanier a panvicu vytrieme obrúskom namočeným v oleji a smažíme ďalšie palacinky.

Príprava pomarančového karamelu

Na miernom plameni zohrejeme hlbokú panvicu alebo širší kastról a za občasného miešania v ňom rozpustíme maslo spolu s cukrom. Hneď, keď sa cukor začne rozpúšťať, zvýšime plameň a pokračujeme až pokial zmes nezačne bublať, hnednúť a karamelizovať.
Trvá to asi 4 minúty. Ku koncu trocha premiešame. Vlejeme pomarančovú šťavu, pridáme strúhanú kôru a necháme ešte 3/4 minúty prebublávať, aby sa všetko zhustilo. Prilejeme alkohol, zopár sekúnd prehrejeme a znížime plameň.

Do karamleu vložíme palacinky a podávame.

 

Prajeme dobrú chuť :)

 

Vytvorené dňa: 24. Apr 2024