Tarte Tatin - jablkový dezert na zabitie
V Jazykovej škole VaV spoznávame svet nielen prostredníctvom “jazykov”, ale aj cez naše “bruchá” :) Každý štvrtok si pripravujeme zaujímavý recept z krajín, ktorých jazyk u nás v Jazykovej škole VaV učíme.
Dnes si upečieme veľmi chutný typický francúzsky jablkový koláč - Tarte tatin
Tento koláč je tiež známy aj ako obrátený francúzsky koláč. Základnými surovinami sú jablká a karamel.
Čo potrebujeme?
Cesto:
- 200 g múka hladká
- 100 g maslo
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 5 cl voda
Náplň:
- 6-8 ks jabĺk
- 200 g cukor kryštál
- 80 g maslo
Príprava:
Z masla nakrájaného na malé kúsky, múky a štipky soli prstami spracujeme sypkú hrudkovanú hmotu (ako na posýpku).
Pridáme žĺtko a 1/2 dcl vody a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinku odpočívať do chladničky. Pripravíme si suroviny na náplň (cukor rozvážime na 170 a 30 g. Do formy si dáme 170 g kryštálového cukru a miešame na plameni, kým neskaramelizuje. Po častiach pridáme 50 g masla, povaríme, kým sa maslo nespojí s karamelom. Odstavíme a pridáme nakrájané jablká. Prvý rad kladieme oblou stranou dolu, druhý rad kladieme jablká oblou stranou hore tak, aby sme zaplnili medzery medzi spodnou vrstvou, popritláčame k sebe, posypeme zvyšným cukrom (30 g) a plátkami zvyšného masla (30 g). Z cesta vyvaľkáme plát, ktorým zakryjeme jablká, kraje popritláčame smerom nadol. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút.
Hotový koláč necháme 5 minút odpočívať a potom ho preklopíme na podnos :)
Prajeme dobrú chuť :)