Najmenej navštevované krajiny sveta

Prečo sú niektoré krajiny preplnené turistami a iné “zívajú” prázdnotou?

Medzi hlavné dôvody, prečo sú niektoré krajiny preplnené turistami a iné “zívajú” prázdnotou patrí hlavne poloha, logistika spojená s cestovaním, výška nákladov, dostupnosť víz a vízová politika, štátne zriadenie či riziko vojny.

Pozrite sa na desiatku najmenej navštevovaných krajín sveta.

10. Desiatku otvára Turkmenistan s priemerným počtom turistov 8 697.

 

turmenistan

 

Táto krajina nie je tak extrémna ako Severná Kórea, no v súvislosti s turizmom patrí do rovnakej kategórie. Napríklad obidve krajiny vyžadujú od turistov, aby s nimi chodil cestovný sprievodca.

Najpôsobivejšou atrakciou v Turkmenistane je takzvaná “Brána do pekla” – horiaci kráter uprostred púšte. Predstavte si, že občania Turkmenistanu dostávajú od štátu zadarmo elektrinu, vodu a prírodný plyn :)

 

brana do pekla

 

9. Miesto s počtom 7 500 turistov zastáva Guinea-Bissau.

 

guinea busiaa

 

Infraštruktúra v tejto krajine nestojí za nič a lieta tu len zopár aerolínií. V roku 2013 letecká spoločnosť TAP Portugal dokonca zastavila lety do a z Bissau po tom, čo miestna polícia prinútila pilotov previezť 74 sýrskych utečencov do Lisabonu. Na tejto krajine je napriek všetkému fascinujúce to, že je bez akýchkoľvek známok moderného života. Ak sa Guinea-Bissau raz rozhodnete navštíviť určite si nenechajte ujsť súostrovie Bijagós.

 

8. Na ôsmom mieste sa nachádza Líbya s 6 250 turistami.

 

libya

 

Kaddáfí už krajine síce nevládne, no jeho odkaz však žije ďalej – útočí sa tu napríklad bombami na ambasády. Turistickému ruchu v Líbyi rozhodne nepomáha ani fakt, že medzinárodné letisko v hlavnom meste Tripolis zatvorilo po bombardovaní v roku 2014 svoje brány. Všetky lety boli pozastavené a v súčasnosti funguje ako alternatíva menšie letisko Mitiga International Airport, ktoré ale „obhospodaruje“ iba zopár letov.

 

7. Sedmičku zastáva pacifický raj Kiribati s priemerným počtom 6 000 turistov.

 

karibati

 

O tomto pacifickom raji počul asi len málokto, no kto ho však navštívil, určite neoľutoval. Existuje niekoľko možností, ako sa na Kiribati dostať. Napríklad každé dva týždne tam lieta lietadlo z Nauru alebo Marshallových ostrovov. Letieť môžete aj z Fidži, odkiaľ sa dá raz za týždeň dostať do hlavného mesta Kiribati South Tawara. Zaujímavosťou je, že v tamojšom jazyku neexistuje písmeno „s“, ako „s“ sa ale vyslovuje spojenie hlások „ti“ alebo „tu“. Kiribati je teda vlastne Kiribass :)

 

6. Rovníková Guinea s 5 700 turistami je na šiestom mieste.

 

rovnikova guinea

 

Problém dostať víza do tejto krajiny je taký veľký, že ju ročne navštívi iba 5 700 turistov (ľahké to majú len americkí občania). V krajine si turisti zväčša užívajú prírodné krásy. Nádherné pláže a potápanie sa si však človek vychutná iba vtedy, ak si donesiete vlastné plutvy a masku (turistická infraštruktúra je totiž málo rozvinutá). V tejto krajine sa, bohužiaľ, nemôžu robiť fotky, kto sa o to pokúsi, skončí pravdepodobne vo väzenskej cele.

 

5. Južný Sudán, ktorý sa dostal na 5 miesto v priemere navštívi 5 500 turistov.

 

juzny sudan

 

V najnovšej krajine sveta prebieha občianska vojna, preto tam turisti nie sú vonkoncom bežnou záležitosťou. Fotografovanie je tu rovnako ako v Rovníkovej Guiney ilegálnou činnosťou. Turisti si preto nemôžu robiť fotografie ani do telefónu, respektíve môžu, ale len na vlastné riziko. Tamojší policajti sú vo veci kontroly fotenia údajne mimoriadne dôslední.

 

4. Raj potápačov, ktorý pozná len málokto - Marshallove ostrovy navštívi 4 600 turistov.

 

marshallove ostrovy

 

O tejto krajine/ostrovoch vie rovnako málo ľudí ako o Kiribati. Marshallove ostrovy sa nachádzajú v strede Pacifiku a patrí k nim i známy atol Bikini.

 

atol bikini

 

Atol Bikini alebo Pikinni je atol skladajúci sa z 23 ostrovov, ktoré obklopujú lagúnu. Bol súčasťou Pacifickej testovacej oblasti, kde Spojené štáty americké uskutočňovali testy jadrových zbraní. Na atole sa medzi rokmi 1946 a 1958 uskutočnilo viac, než 20 testov. Ostrovy sú v prvom rade rajom pre potápačov. Žije tam totiž viac ako tisíc druhov rýb a vidieť tu možno až 250 typov koralov. Mnohých turistov pravdepodobne odrádza aj viac ako desaťročná etapa v histórii tohto geografického priestoru, počas ktorej sa tu uskutočnili desiatky testov atómových bômb.

 

3. Do prve trojky najmenej navštevovaných krajín sveta sa dostal ostrov Tuvalu, ktorý navštívi v priemere 1 200 turistov.

 

tuvalu

 

Na ostrov a z neho sa dá dostať dvakrát týždenne vďaka spoločnosti Fiji Airways. Táto krajina je možno jediná svojho druhu – ľudia sú tu viac autentickí, viac nefalšovaní a prívetivejší ako kdekoľvek inde na svete. V tejto krajine ako v jednej z mála na svete človek nemôže platiť kreditnou kartou, jediné, na čom záleží, je hotovosť, konkrétne austrálske doláre.

 

2. Na druhom mieste sa v rebríčku umiestnilo Somálsko so 400 turistami.

 

somalsko

 

Vojna, nedostatok štátnej moci po mnoho rokov, násilnícki moslimskí extrémisti, šaría – reputácia Somálska nielen ako turistickej destinácie je extrémne zlá a to aj napriek tomu, že Mogadišo, najväčšie a hlavné mesto krajiny, sa aktuálne považuje za relatívne bezpečné miesto. Ak sa človeku podarí zaobstarať si víza, má pri príjazde takisto možnosť využiť sprievodcu s ozbrojenými strážcami.

 

1. Absolútnym víťazom sa bezkonkurenčne stalo Nauru, ktoré v priemere navštívi len niečo okolo 140 turistov.

 

nauru

 

Videli ste niekedy cestovateľskú príručku, v ktorej by sa táto krajina spomínala? Nauru je malým kusom zeme – má rozlohu 21 kilometrov štvorcových – a žije tu menej ako 10 000 obyvateľov. Dostať sa tam dá iba starým Beingom mistnej leteckej spoločnosti. V Nauru sú iba dva hotely, prakticky žiaden nočný život a mnoho utečencov, ktorí boli deportovaní z Austrálie. Krajina v podstate nemá hlavné mesto, iba najväčšiu dedinu Yaren, ktorá túto funkciu plní.

Vytvorené dňa: 16. Apr 2024