Yorkshirsky puding

Každý štvrtok vám prinesieme jeden zaujímavý recept z krajín, ktorých jazyk u nás v jazykovke učíme :)
Dnes sa pozrieme na ANGLICKO a recept YORKSHÍRSKY PUDING.

O anglickej kuchyni panuje mnoho mýtov a povier. Niekomu anglické jedlá nechutia, iný si ju naopak nemôže vynachváliť.
Neostáva nám teda nič iné ako si vyhrnúť rukávy, ochutnať a urobiť si svoj vlastný názor :)
Angličania opisujú svoje recepty ako veľmi hravé a rozmanité. Vďaka veľkému prílivu prisťahovalcov z rôznych krajín sveta aj pôsobením mnohých kultúr je multinárodná.

My si dnes z anglickej kuchyne pripravíme YORKSHÍRSKY PUDING

 

puding

 

Aj keď je v názve receptu nájdeme slovo puding, nejde o puding. Je to muffin, ktorý sa v Anglicku podáva k Roast beefu - pečenému hovädziemu, ale je to chutné aj s iným druhom mäsa a napríklad aj s lososom.
Yorkshirsky puding je možné spraviť na viacero spôsobov. Ak to naplníte mäsom je to dobrôtka :)  

Príprava tohto receptu vám podľa vašej “šikovnosti” zaberie tak cca pol hodinky. Tento konkrétne je na 12 porcií. 

Čo potrebujeme?

  • 2 čajové lyžička hladkej múky
  • 1,5 šálky mlieka
  • 0,5 šálky vody
  • 6 ks vajec
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 polievkovú lyžicu oleja (masti, masla) na vymastenie plechu

Príprava:

Dokopy zmiešame pomocou elektrického mixéra múku, mlieko, vajcia a soľ do hladka. Tento obsah potom odložíme na 1-2 hodiny do chladničky.
Rúru predhrejeme na 220 °C. Pekáč na mufinky si vytrieme olejom (masťou alebo maslom). Tento pekáč vložíme na 10 minút do vyhriatej rúry, až kým pekáč nie je úplne horúci, musí to syčať, keď doň nalejeme cesto, potom sa cesto pekne nafúkne.
Z chladničky vyberieme odpočinuté cesto a to krátko znova prešľaháme a naberačkou ho nalievame do pekáča. Pečieme 10 minút.
Po 10 minútach teplotu znížime na 190 °C bez otvorenia rúry a pokračujeme v pečení ďalších 15 minút.
Zmes by mala byť krásne napuchnutá a upečená do zlata. 

VaV TIP:

Ak chcete mať cesto krásne napuchnuté stále si nahrejte pekáč, do ktorého budete nalievať pripravenú zmes.

 

Prajeme dobrú chuť :)

 

Vytvorené dňa: 16. May 2022